Γκάτσης: «Ο Παναιγιάλειος είναι ομάδα για μεγαλύτερες κατηγορίες, ότι πήραμε το πήραμε μέσα στο γήπεδο»

Ο Βαγγέλης Γκάτσης μίλησε στο another football day για την άνοδο του Παναιγιάλειου στη Γ΄Εθνική, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι «μελανόλευκοι» στην μάχη για την κατάκτηση του τίτλου στην ΕΠΣ Αχαΐας, τον κόσμο της ομάδας ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος σ΄ότι έχει να κάνει με το μέλλον.  

Έπειτα από απουσία ενός χρόνου, ο Παναιγιάλειος επέστρεψε σττην Γ΄Εθνική, στην οποία θα αγωνίζεται την νέα σεζόν.

Οι «μελανόλευκοι» αφού αρχικά πήραν το πρωτάθλημα στην ΕΠΣ Αχαϊας, στην συνέχεια συμμετείχαν στην διαδικασία των μπαράζ ανόδου όπου και κατέλαβαν την μία από τις τρεις θέσεις στον 5ο όμιλο όπου και βρίσκονταν με συνέπεια να πάρουν την άνοδο.

Ο ένας από τους δύο αρχηγούς της ομάδας και πρώτος σκόρερ της την χρονιά που ολοκληρώθηκε Βαγγέλης Γκάτσης μίλησε στο another football day, για την επιστροφή της «Μαύρης Θύελλας» στις εθνικές κατηγορίες, τις δυσκολίες που υπήρξαν την αλλαγή στην εικόνα της από τον Ιανουάριο κι έπειτα, την στήριξη του κόσμου αλλά και για το μέλλον της ομάδας.

Ο Παναιγιάλειος μετά από απουσία ενός χρόνου  επιστρέφει στη Γ΄Εθνική. Η επιτυχία αυτή, τι σημαίνει για εσάς τους παίκτες…;

«Η ομάδα αυτή είναι φτιαγμένη, για μεγαλύτερες κατηγορίες, δεν είναι η δυναμική της να είναι στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Αυτή τη φορά θεωρώ ότι η ομάδα ανέβηκε με προοπτικές και πιστεύω ότι θα έχει συνέχεια, γιατί το να ανέβει ο Παναιγάλειος, από την Α΄ κατηγορία, το έχει ξανακάνει τα τελευταία χρόνια μπορεί και 1-2 φορές σίγουρα θυμάμαι εγώ. Ήμουν εγώ και στις δύο νομίζω. Πρέπει να είναι σε αυτή την κατηγορία, αλλά πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις και τώρα υπάρχουν άνθρωποι, που τρέχουν την ομάδα και που πιστεύω θα την διατηρήσουν στην παραπάνω κατηγορία και θα της δώσουν την αίγλη που χρειάζεται σαν ομάδα και έχει σαν ομάδα. Ο Παναιγιάλειος είναι ένας σύλλογος, ο οποίος  αξίζει να βρίσκεται σε μεγαλύτερη κατηγορία. Καταφέραμε ανεβάσαμε την ομάδα, αυτός ήταν ο στόχος, τώρα από εδώ και πέρα θα δούμε. Προχωράει ο σχεδιασμός για την νέα χρονιά. Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή δουλειά της διοίκησης και η μεθοδικότητα που έδειξε ειδικά από τον Ιανουάριο και μετά που ήρθαν δύο άνθρωποι κοντά μας. Μακάρι να πάνε όλα καλά για την ομάδα, γιατί το αξίζει ».

Όταν ξεκίνησε η διαδικασία των μπαράζ ανόδου, τι ήταν αυτό που είπατε εσείς οι παίκτες μεταξύ σας;

«Περάσαμε μια επίπονη διαδικασία, εδώ στην Αχαΐα, γιατί ήταν πολλά τα παιχνίδια. Πολύ δύσκολος ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος, σε δύο ομίλους με μπαράζ 1ος -2ος, σε δύο παιχνίδια. Διπλοί ημιτελικοί, διπλοί τελικοί. Ήταν πολύ δύσκολα, οπότε όταν τελείωσε όλο αυτό είπαμε ότι, αφού μπήκαμε στην διαδικασία των μπαράζ ανόδου ήμασταν συγκεντρωμένοι. Ξέραμε ότι παιχνίδι με παιχνίδι, θα πρέπει να το κοιτάμε. Δόξα τω Θεώ ευτυχήσαμε να πάρουμε τα τρία πρώτα ματς, που μας έδωσαν ώθηση, ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε εύκολα την άνοδο στη Γ΄Εθνική».

Αυτή η άνοδος ήταν κάτι που εσείς οι παίκτες το θεωρούσατε ως υποχρέωση σας, προς τον κόσμο και την ιστορία του συλλόγου που έπρεπε να επιτευχτεί;

«Σίγουρα. Σίγουρα. Όποιος παίκτης ήρθε στην ομάδα και ειδικά εμείς, που… έχουμε παίξει στη Γ΄Εθνική ξέραμε ότι αυτόματα, όταν πας σε αυτό τον σύλλογο, θα πρέπει να πρωταγωνιστήσεις. Θα πρέπει να αντέξει στην πίεση της φανέλας. Θα πρέπει να βάλεις πάνω απ΄όλα τον στόχο της ομάδας και να ξέρεις ότι, θα είναι η πίεση μεγάλη και έτσι πρέπει να γίνει. Πρέπει η ομάδα αυτή, να πάρει το πρωτάθλημα, όπως και το πήρε».

Στις αρχές της σεζόν, πως ήταν το κλίμα όταν ξεκινούσε αυτή η προσπάθεια;

«Η ομάδα μαζεύτηκε φέτος με πολύ μεγάλη δυσκολία. Ήταν κάποιοι άνθρωποι από το Αίγιο, που έτρεξαν την ομάδα, ως προς το να μαζευτεί ένα ρόστερ και να βρεθεί ένας προπονητής, προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Κατά την διάρκεια της χρονιάς, όπως σας είπα και μέχρι τα Χριστούγεννα ήταν δύσκολα τα πράγματα, όσον αφορά το οικονομικό και το οργανωτικό κομμάτι. Μετά ήρθε ο κύριος Ανδριόπουλος, με τους συνεργάτες του, τον Θάνο Ανδρικόπουλο και συσπειρώθηκε η ομάδα. Βρήκε τις οικονομικές λύσεις που χρειάστηκε. Μαζεύτηκε και ο κόσμος κοντά μας μας αγκάλιασε και από τότε, η δυναμική της φάνηκε μέσα στο γήπεδο και δεν μιλάω μόνο, για την αγωνιστική συμπεριφορά την δικιά μας, αλλά και γενικότερα την συμπεριφορά της ομάδας. Γιατί ο Παναιγιάλειος είναι ένας σύλλογος, ένα σύνολο. Δεν είναι μόνο οι παίκτες του. Είναι ένα σύνολο παικτών, κόσμου και διοίκησης, οι οποίοι δουλέψαμε άρτια, τους τελευταίους 6 μήνες, έτσι ώστε η ομάδα, να μπορέσει να εκπληρώσει τον στόχο της».

Το γεγονός ότι η ομάδα για να αναδειχτεί πρωταθλήτρια χρειάστηκε να περάσει από την διαδικασία των πλέι οφ ήταν μια πρώτη δοκιμασία και ένα στοίχημα στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου της;

«Ναι ήταν μια δοκιμασία σας είπα, η οποία εδώ στην Αχαΐα και δη ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Οι ομάδες είναι πολλές. Είναι αρκετά καλοί παίκτες σε αρκετές ομάδες, οπότε το να αναδειχτούμε πρωταθλητές από την Αχαΐα θεωρώ ότι ήταν πιο «δύσκολο», όχι ότι μετά η προσπάθεια μας μειώνεται. Μετά εφόσον μπήκαμε στα τελικά παιχνίδια, στους επτά νομούς ξέραμε ότι έπρεπε να πάρουμε μια από τις τρεις θέσεις. Ξέραμε ότι μπορούσαμε να πάρουμε μία από τις τρεις θέσεις, γιατί στο να βγάλεις έναν ολόκληρο χρόνο και να βγαίνεις πρώτος ή δεύτερος και να μην μπορείς να πάρεις το πρωτάθλημα και πρώτος ακόμα να βγεις είναι κάπως επίπονο».

Αν δεν κάνω λάθος οι πιο μεγάλοι σε ηλικία και πιο έμπειροι στην ομάδα είσαι εσύ, ο Αθανασόπουλος, ο Παπαδόπουλος και ο Κόρμπος. Τι ήταν αυτό που προσπαθήσατε να μεταφέρετε στους νεότερους σε ηλικία παίκτες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην προσπάθεια της ομάδας για επιστροφή στις εθνικές κατηγορίες;

«…Αυτό που σας είπα στην αρχή. Το πιο σημαντικό για εμάς τους μεγάλους ήταν να περάσουμε στα παιδιά που ήρθαν στην ομάδα είχαμε παιδιά που δεν είχαν ξαναπαίξει στην ομάδα, γιατί είχαμε παιδιά που έχουν ξαναπαίξει στην ομάδα ήταν να περάσουμε αυτή τη νοοτροπία. Τη νοοτροπία της ομάδας του Παναιγιάλειου, την νοοτροπία του πρωταθλητή, την νοοτροπία του νικητή σε οποιαδήποτε έδρα, σε οποιοδήποτε γήπεδο, με οποιαδήποτε ομάδα… Πιστεύω ότι καταφέραμε και περάσαμε στην νοοτροπία των παιδιών, μερικά από τα πράγματα αυτά που προείπα και τα παιδιά ανταπεξήλθαν… στον μεγαλύτερο βαθμό και καταφέραμε να είμαστε πρωταθλητές, γιατί κακά τα ψέματα δεν φτάνουν μόνο 3-4 παίκτες, πρέπει όλη η ομάδα και όλο το σύνολο ήμασταν 20-22 παιδιά, τα οποία ήξερε ο καθένας τον ρόλο του ήξερε ότι είναι στον Παναιγιάλειο και ότι πρέπει ο Παναιγιάλειος να πάρει το πρωτάθλημα. Δουλέψαμε όλοι μας βοήθησαν κι εμάς, είτε έπαιζαν, είτε δεν έπαιζαν βοήθησαν την ομάδα να πάρει το πρωτάθλημα».

Ποιο ήταν το μυστικό που οδήγησε σε αυτή την επιτυχία;

«Μυστικό, καθαρά μυστικό ήταν σίγουρα η δουλειά μέσα στο γήπεδο. Άλλαξαν πράγματα τον Ιανουάριο ήρθε καινούριος προπονητής, η ομάδα συμπλήρωσε το ρόστερ, γιατί δεν ήταν το ρόστερ γεμάτο μέχρι τον Ιανουάριο και από εκεί και πέρα το μυστικό ήταν να μυήσουμε τα παιδιά, να μυηθούμε όλοι στον πρωταθλητισμό και την φανέλα του Παναιγιάλειου. Είναι δύσκολο γιατί μερικές ομάδες, μερικές φανέλες επειδή έχω περάσει και από άλλες ομάδες είναι δύσκολο στο να αντέξεις τον πρωταθλητισμό. Να αντέξεις την φανέλα να το πω λίγο λαϊκά… Τα παιδιά ανταπεξήλθαν σε μεγάλο βαθμό, αρκετά παιδιά, οπότε καταφέραμε προσπαθώντας εμείς, να περάσουμε την νοοτροπία αυτή που είπατε πριν οι μεγαλύτεροι καταφέραμε να την περάσουμε στα παιδιά και ο προπονητής μαζί και δουλεύοντας στο γήπεδο, δεν μας χαρίστηκε κάτι ότι πήραμε το πήραμε μέσα στο γήπεδο, με την προσπάθεια μας και με την δυναμική της ομάδας του Παναιγιάλειου».

Να υποθέσω ότι ο κόσμος έπαιξε καταλυτικό ρόλο από την πλευρά του στο να σας δώσει ώθηση για να τα καταφέρετε;

«Σίγουρα. Δεν μας άφησε σε κανένα παιχνίδι. Ακόμα και στην Ζάκυνθο ήρθε. Στο Λεωνίδιο ήρθε, στη Βάρδα ήρθε χτες (σ.σ. την Κυριακή) τελευταίο παιχνίδι χωρίς νόημα. Ένα παιχνίδι αδιάφορο θα μπορούσε να το πει κάποιος. Ήταν εκεί. Ήταν πάντα εκεί. Πάντα θα είναι εκεί το ξέρουμε και το γνωρίζουμε και τον ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας, όλοι οι παίκτες».

Αυτή η άνοδος στη Γ΄Εθνική μπορεί να αποτελέσει την απαρχή, για να αρχίσει σιγά – σιγά ο Παναιγιάλειος να βρίσκει τον δρόμο του για κάτι καλύτερο;

«Όπως είπα και πριν η ομάδα έχει ξανανέβει στη Γ΄Εθνική, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε να εδραιωθεί στη Γ΄ Εθνική και να μπορέσει να προχωρήσει από εκεί να βάλει τις βάσεις, για μια σταθερότητα στην κατηγορία και από εκεί και πέρα να δουλέψει ώστε να φτιάξει δικούς της παίκτες, δικά της παιδιά, για να έχει την δυνατότητα να στηριχτεί και αργότερα να πρωταγωνιστήσει και σε παραπάνω κατηγορίες».

Από αυτό που μου είπατε πριν καταλαβαίνω ότι γίνατε οικογένεια, για να καταφέρετε να πετύχετε τον στόχο σας;

«Μια ομάδα έχει την βάση. Μια οικογένεια είναι οικογένεια, από την ώρα που ξεκινάει. Από τον Αύγουστο που ξεκινήσαμε ήμασταν μια οικογένεια. Το θέμα είναι όμως ότι μια οικογένεια για να συσπειρωθεί και να μπορέσει να είναι δυνατή, θα πρέπει να λειτουργεί σωστά. Να λειτουργεί σωστά όσον αφορά το γηπεδικό, το οικονομικό, το οργανωτικό, το θέμα προπόνησης, το θέμα συνέπειας των παιδιών, το θέμα συνέπειας της διοίκησης και του προπονητή είναι το θέμα συνέπειας του κόσμου. Όντως, μετά τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο γίναμε μια παρέα, μια ομάδα και με τον κόσμο και την διοίκηση γίναμε μια οικογένεια, όντως και αυτό βοήθησε πάρα πολύ στο να είμαστε σήμερα και να πανηγυρίζουμε είτε από την προηγούμενη Κυριακή, την άνοδο της ομάδας στη Γ΄Εθνική».

Ο Παναιγιάλειος μπορεί να γίνει ένας άξιος εκπρόσωπος του πελοποννησιακού ποδοσφαίρου μέσα στα επόμενα χρόνια;

«Σίγουρα. Σίγουρα μπορεί να γίνει γιατί η Πελοπόννησος έχει αυτή τη στιγμή, μόνο την Παναχαϊκή. Είναι και η Καλαμάτα. Θεωρώ ότι υπάρχει δυναμική και άλλες ομάδες και ο Παναιγιάλειος που είναι μια ομάδα ιστορική, να μπορέσει να εκπροσωπήσει το ποδόσφαιρο της Πελοποννήσου και να μπορέσει να το κρατήσει σε ένα υψηλό επίπεδο».